Saveti za kupovinu cipela

 

1. Prilikom svake kupovine merite dečija stopala. Vrlo je vrlo važno da cipele ne budu ni prevelike ni premale jer cipele neodgovarajuće veličine mogu naštetiti dečijim stopalima. Obavezno merite i isprobavajte cipele na oba stopala jer je jedno stopalo vrlo često veće od drugoga. Zanimljivo je da je često veće stopalo ono koje je suprotno od ruke kojom dete piše. Na našem sajtu web shopu možete pronaći način kako pronaći odgovarajuću veličinu i model! Budući da dečija stopala rastu vrlo brzo i to u nepravilnim intervalima, vrlo je važno dovoljno često proveravati veličinu dečijih stopala. Koliko često? Pročitajte u nastavku.

 

DOBA DETETA - PREPORUČLJIVO PROVERAVANJE

1 – 2 godine svaka 2 meseca.

3 – 4 godine svaka 4 meseca.

5 – 6 godina svakih 6 meseci.

 

2. Neka dete ustane i napravi nekoliko koraka u cipelama koje isprobava. Pustite dete neka vam samo kaže odgovaraju li mu cipele i kako se u njima osjeća. Ako će cipelu nositi na čarape, obavezno neka je tako i isproba.

 

3. Ne kupujte cipele koje su preuske „jer će se cipele proširiti“. Da, prirodna koža formira se prema nozi i malo se širi, ali ne za dva broja. Opasnost je velika, jer su detetova stopala izuzetno mekana, pa ih možete ugurati i u mnogo manju cipelu. Na to posebno obratite pažnju.

 

4. Isprobajte ima li cipela stabilizator pete. On se nalazi na zadnjem delu cipele, iznad pete, a funkcija mu je da stabilizuje dečije stopalo u hodu. Ako je taj deo mekan, bolje da takvu cipelu vratite na policu.

 

5. Provjerite savitljivost cipele. Cipela mora biti savitljiva, ali ne tako da je možete potpuno preklopiti, nego toliko da osjetite da se djon može lagano stisnuti. Osim kod barefoot modela čija je funkcija upravo da budu što savitljivije jer imitiraju bosonogo kretanje.

 

6. Isprobajte je li sredina cipele čvrsta (tako da onemogući izvrtanje stopala). Cipelu jednom rukom primite za prednji, a drugom za zadnji deo, te istovremeno okrenite prednji deo cipele na jednu, a zadnji deo na drugu stranu. Ako to možete učiniti s lakoćom i cipela se u sredini izvrće, takva cipela neće dobro držati dečije stopalo i ono će se izvrtati dok dete hoda ili trči.

 

7. Uložna tabanica mora samo blago podupirati uzdužni svod stopala. Predjite prstom preko uložne tabanice: ako ste napipali „brdo“, bolje da cipelu odložite. Što je uložna tabanica manje izražena, to je bolja za stopalo vašeg djeteta tj. po najnovijim istraživanjima anatomski uložak treba da prati svod stopala a ne da ona nameće oblik stopalu!

 

8. Cipele kupujte u poslepodnevnim satima. ( najviše se odnosi na odrasle ). Tokom dana naša se stopala povećaju i postaju šira za oko 4%, stoga se preporučuje cipele kupovati poslepodne.

 

9. Birajte prirodne materijale jer u njima stopala mogu ,,disati”, a istovremeno postoje modeli koji imaju TEX membranu koja i štiti stopalo od kiše i vetra.

 

I za kraj zapamtite najvažnije: Dečije cipele trebaju biti udobne i savitljive sa stabilizatorom pete, dovoljno čvrste da se stopalo u njima ne izvrće, sa uloškom koji treba da prati oblik stopala, izrađene od prirodnih materijala koji ako su obeleženi mogu biti i vodootporni. Nadamo se da ćete ubuduće u kupovinu dečijih cipela ići radosno, bez stresa i ako je moguće u poslepodnevnim satima!

besplatna dostava

porudžbine preko 3.000 RSD

24 X 7 usluga

sa vama smo online 24x7

Zamena i povrat robe

Upoznajte procedure

Online plaćanje karticama

sigurna kupovina

Prijavom na Newsletter prihvatate Politiku privatnosti