10 saveta za kupovinu cipela

Saveti_1140x210

1. Prilikom svake kupovine merite dečija stopala.

Vrlo je vrlo važno da cipele ne budu ni prevelike ni premale jer cipele neodgovarajuće veličine mogu naštetiti dečijim stopalima. Obavezno merite i isprobavajte cipele na oba stopala jer je jedno stopalo vrlo često veće od drugoga. Zanimljivo je da je često veće stopalo ono koje je suprotno od ruke kojom dete piše.

Budući da dečija stopala rastu vrlo brzo i to u nepravilnim intervalima, vrlo je važno dovoljno često proveravati veličinu dečijih stopala. Koliko često? Pročitajte u nastavku.

DOBA DETETA - PREPORUČLJIVO PROVERAVANJE

  • 1 – 2 godine svaka 2 meseca
  • 3 – 4 godine svaka 4 meseca
  • 5 – 6 godina svakih 6 meseci

2. Neka dete ustane i napravi nekoliko koraka u cipelama koje isprobava. Pustite dete neka vam samo kaže odgovaraju li mu cipele i kako se u njima osjeća. Ako će cipelu nositi na čarape, obvezno neka je tako i isproba.

3. Ne kupujte cipele koje su preuske „jer će se cipele proširiti“. Da, prirodna koža formira se prema nozi i malo se širi, ali ne za dva broja. Opasnost je velika, jer su detetova stopala izuzetno mekana, pa ih možete ugurati i u mnogo manju cipelu. Na to posebno obratite pažnju.

4. Isprobajte ima li cipela stabilizator pete. On se nalazi na zadnjem delu cipele, iznad pete, a funkcija mu je da stabilizuje dečije stopalo u hodu. Ako je taj deo mekan, bolje da takvu cipelu vratite na policu.

5. Provjerite savitljivost cipele. Cipela mora biti savitljiva, ali ne tako da je možete potpuno preklopiti, nego toliko da osjetite da se djon može lagano stisnuti.

7. Isprobajte je li sredina cipele čvrsta (tako da onemogući izvrtanje stopala). Cipelu jednom rukom primite za prednji, a drugom za zadnji deo, te istovremeno okrenite prednji deo cipele na jednu, a zadnji deo na drugu stranu. Ako to možete učiniti s lakoćom i cipela se u sredini izvrće, takva cipela neće dobro držati dečije stopalo i ono će se izvrtati dok dete hoda ili trči.

8. Uložna tabanica mora samo blago podupirati uzdužni svod stopala. Predjite prstom preko uložne tabanice: ako ste napipali „brdo“, bolje da cipelu odložite. Što je uložna tabanica manje izražena, to je bolja za stopalo vašeg djeteta.

9. Cipele kupujte u poslepodnevnim satima. Tokom dana naša se stopala povećaju i postaju šira za oko 4%, stoga se preporučuje cipele kupovati poslepodne.

10Birajte prirodne materijale jer su oni dovoljno prozračni da noga može ,,disati” u cipeli, a istovremeno vodonepropusni i štite stopalo od kiše i vjetra.

I za kraj zapamtite najvažnije: dečije cipele trebaju biti udobne i savitljive sa stabilizatorom pete, dovoljno čvrste da se stopalo u njima ne izvrće, izrađene od prirodnih materijala koji osiguravaju vodootpornost, prozračnost i optimalnu zaštitu protiv gljivica i bakterija.

Nadamo se da ćete ubuduće u kupovinu dečijih cipela ići radosno, bez stresa i obavezno u poslijepodnevnim satima!